Nieuws

Zoladztest 2019

 

 

Op zaterdag 30 november houden we weer een Zoladztest. We starten om 9.00 uur met een gezamenlijke warming-up en om ongeveer 9.30 uur starten we met de Zoladztest.
Zeker voor de lopers die meer prestatiegericht willen trainen (C en E groep) is de Zoladztest belangrijk om te doen. Het is een betrouwbare graadmeter voor je trainingstoestand en je bepaalt op een verantwoorde manier je trainingtempo’s. Ga je meedoen met de Venloop, is dit een zeer bruikbare test om er achter te komen waar je trainingsaccenten moeten liggen.

Om mee te kunnen doen aan de Zoladztest moet je een gevorderd loper zijn.  Dit ben je als je ongeveer een jaar aan het hardlopen bent.  Met name de maximaaltest vergt een heftige inspanning en kan alleen verantwoord worden gedaan als je in goede conditie verkeert en geen gezondheids-klachten hebt. Als je medische klachten hebt en je wilt toch meedoen, is het raadzaam om een sportarts te consulteren.

Omdat de metingen van de Zoladztest afgeleid zijn van je maximale hartslag, gaan we in de week  voorafgaande aan de test een maximaaltest doen. Dat is op dinsdag 19 november of donderdag 21 november direct aansluitend aan de gewone training. Lopers die al beschikken over een betrouwbare HF-max meting hoeven dit niet te doen.
De hartslagzones van de Zoladztest zijn verdeeld in stappen van 10 slagen onder je maximale hartslag. Is je maximale hartfrequentie (HF) bijvoorbeeld 200 dan is HF 150 zone 1, HF 160 zone 2, HF 170 zone 3, HF 180 zone 4 en HF 190 zone 5. Bij de Zoladztest loop je 6 minuten in elke hartslagzone en wordt gemeten welke afstand je in die tijd hebt gelopen. Daartussen heb je 2 minuten herstelpauze.  Aan het einde van de Zoladztest  doen we nogmaals een maximaaltest om te controleren of de eerdere meting correct was. Over de resultaten krijg je een rapport, waarin ook je 100 meter baantempo’s staan.

Verder moet je natuurlijk een hartslagmeter hebben. Ook is het belangrijk dat je goed uitgerust aan de test begint. Heb je bijvoorbeeld op net een wedstrijd gelopen of een zware training gedaan, heeft het niet zoveel zin een Zoladztest te doen. Je bent dan nog onvoldoende hersteld van de wedstrijd en dat geeft geen bruikbare meetwaarden.

Als je mee wilt doen met de Zoladztest graag een mailtje sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

't weer

Ren-weer
Horst

Buienradar